Care societati pe actiuni din Moldova sunt acceptate pe o piata reglementata?!

Anterior, pana la 14 martie 2015 la Bursa de Valori a Moldovei (BVM) erau inscrise la 9 societati pe actiuni  si inregistrate peste 950. Odata cu intrarea in vigoare a unei noi legi a pietei de capital, s-a mai facut regula pe piata bursiera, limitandu-se numarul de societati pe actiuni care pot fi tranzactionate la BVM.

BVM este considerata o piata reglementata. Conform legii expuse mai sus, pentru a fi acceptate la tranzactionare pe o piata reglementata, societatile pe actiuni trebuie sa detina o capitalizare bursiera previzibila de cel puţin echivalentul in lei la 1 milion de euro calculat la cursul oficial al Bancii Nationale a Moldovei la data admiterii sau daca aceasta nu poate fi evaluata, atunci capitalul propriu al societatilor trebuie sa corespunda cu valoarea sus indicata.

La 11 mai 2014, BVM a prezentat lista societatilor pe actiuni care corespund criteriului de mai sus. Au fost la numar 49 societati, dintre care 10 banci.

Dar cu timpul, trei banci din aceasta lista au fost lichidate, alte societati pe actiuni au refuzat sa fie tranzactionate la BVM, alte si-au aratat dorinta sa fie acceptate. In final, la inceputul anului 2016, la BVM, in lista sunt 24 societati pe actiuni. Aceste societati sunt:

 1. Moldova-Agroindbank;
 2. Comertbank;
 3. FinComBank;
 4. Energbank;
 5. Eurocreditbank;
 6. Mobiasbanca;
 7. Moldindconbank;
 8. Victoriabank;
 9. Aschim;
 10. Beermaster;
 11. CAAN;
 12. Franzeluta;
 13. Gemeni;
 14. Interior;
 15. Ipteh;
 16. M.C. Decebal;
 17. Tehnovin;
 18. Montajcom;
 19. Costesti;
 20. Auto-Siguranta;
 21. Trandafir-Roz;
 22. Tebas;
 23. 1000 de Maruntisuri;
 24. Zorile.

Teoretic s-ar considera ca acestea sunt cele mai bune societati pe actiuni din tara, care ar fi deschise sa atraga noi investitori. Pana ce nu observ acest lucru. Volumul tranzactiilor bursiere nu au crescut, nu avem nici o crestere spectaculoasa. Oricum, speranta moare ultima.

One thought on “Care societati pe actiuni din Moldova sunt acceptate pe o piata reglementata?!

 1. Jumatate dintre ele stau acolo numai pentru a realiza oferta de preluare si respectiv de a avea posibilitatea de a realiza „retragerea obligatorie” a actionarilor minoritari.

Lasă un răspuns