Se fura miliarde la Chisinau, se fura si la Kiev

Recent, Forbes.ua a publicat un articol despre cinci scheme utilizate in Ucraina pentru delapidarea banilor din bancile care au intrat in insolvabilitate.

Articolul dat mi-a atras interesul din simplu motiv ca, Ucraina nu e atat de departe de Moldova, chiar in coasta sau noi in coasta, nu mai conteaza, principalul este ca, ai nostri baieti si ai lor sunt foarte buni la implementarea inovatiilor financiare. Sa nu uitam ca avem proaspat, tare proaspat si noi trei banci in proces de lichidare din 16 octombrie.

Cine de la cine a luat schemele nimeni nu va sti.

Forbes sustine ca s-au furat 50 miliarde de hrivne din sistemul bancar, de la deponenti si bugetul de stat.

Hai sa vedem cum:

Schema nr. 1 – retragerea banilor prin plasarea lor pe conturi corespondente in bancile straine

Bancile din Ucraina sunt obligate de Banca Nationala a Ucrainei sa tina valuta (euro si dolar) in conturile din tarile de categoria I. In asa mod, bancile din Ucraina tin banii in conturile corespondente din Uniunea Europeana. Problema nu este ca tin banii acolo, dar in aceea ca bancile straine si anume din Austria, Luxemburg si Liechistein, decontau banii din conturile corespondente ale bancilor ucrainene sub diferite motive, in asa mod, au fost scoase $746,5 milioane dolari si 52,9 milioane euro.

Schema nr. 2 – instrainarea activelor bancilor la preturi reduse

Prin aceasta schema, au fost delapidate peste 4,89 miliarde de hrivne. Activele bancilor au fost evaluate de companii de evaluare intentionat la preturi mici. De exemplu, o banca din Ucraina a vandut 41 automobile cu 429 mii hrivne sau 10 mii hrivne (8,5 mii lei) pentru un automobil.

Schema nr. 3 – scoaterea proprietatilor din gaj

Aici e vorba de pierderi de 12,58 miliarde hrivne. Debitorii isi scoateau bunurile gajate pentru creditele pe care nu le intorceau si in asa mod, pentru banci acestea deveneau credite fara acoperiri si treceau la pierderi.

Schema nr.4 – cesiunea creantelor asupra creditelor

Cred ca mult aici nu trebuie sa scriu, este cam acelasi lucru pe care l-a facut o banca de la noi cu miliardul secolului. Se acorda credite, iar dreptul la aceste credite se transmite unei persoane terte. Ucraina a avut de pierdut prin aceasta schema 12,43 miliarde de hrivne.

Schema nr.5 – neutilizarea creditelor dupa distinatie

O schema clasica, pe care cred ca toata lumea o cunoaste. Ceri credit pentru reparatie dar mergi la mare si te odihnesti. Cam 5,58 miliarde de hrivne pierdere pentru Ucraina.

In Ucraina ca si in Moldova, vina se da pe Banca Centrala. La fel, nimeni nu cunoaste cum sa intoarca banii inapoi.

Cand analizez putin, inteleg ca schemele utilizate in Ucraina, au fost si sunt utilizate si in Moldova.

Asa ca dragi prieteni, se fura miliarde la Chisinau, se fura miliarde si la Kiev.

 

Lasă un răspuns