O emisiune suplimentara deschisa de actiuni fara succes

Am citit comunicatul de la BC „EUROCREDITBANK” S.A. precum ca, emisiunea suplimentara deschisa de actiuni pe care si-a propus-o banca, nu a avut succes.

Banca nu a putut atrage acele 35,0 milioane lei necesare pentru a se conforma cerintelor Bancii Nationale a Moldovei cu privire la capitalul normativ.

Inca pe 25 iulie, am postat pe facebook o opinie: „Sunt aproape sigur ca EuroCreditBank nu va gasi suma necesara pe piata de capital pentru emisiunea suplimentara deschisa de actiuni din august. Daca o fac deschisa rezulta ca statul nu va participa (21,02%), actionarului majoritar Mariana Zisi (59,36%) nu-i ajunge bani, iar cu actionarii minoritari 19,62% nimic nu-i clar”, care  apoi a fost preluat intr-un articol publicat pe http://deschide.mdintitulat „O bancă cu participație de stat RISCĂ să rămână fără LICENȚĂ

Pe 29 iulie, fiind o persoana pozitiva, oricum am incercat sa cred ca poate cumva va avea loc aceasta emisiune si am incercat in articolul „Cum s-ar putea desfasura emisiunea suplimentara de actiuni la EuroCreditBank”  sa dezvolt 3 modele posibile de desfasurare a  emisiunei.

Si sa vezi, nu au fost bune pentru nimic aceste 3 modele, emisiunea pur si simplu nu a avut loc.

Pe piata noastra de capital, chiar o societate pe actiuni fara nici-o problema si prospera nu poate si nu va putea in urmatorii ani sa atraga investitii prin emisiuni suplimentare deschise de actiuni.

Asta-i realitatea.

Dar la drept vorbind, nici nu a fost o promovare solida a acestei oferte. Poate acolo la nivel de conducere a bancii s-au dus negocieri, dar trebuia de cointeresat toate categoriile de investitori.

Chiar si pana in ziua de azi nu inteleg de ce s-a facut aceasta emisiune deschisa, doar ca sa se castige timp sau chiar s-a dorit testarea pietii?

Testul nu a trecut.

Nu vreau sa vorbesc despre viitorul sumbrul al bancii, deoarece poate exista si varianta B.

Si la sfarsit, doresc sa reamintesc ca statul detine 21.02% de actiuni ale bancii si daca nu se vor lua masuri, atunci sunt toate sansele ca cota de detinere a statul in sfera bancara sa mai scada dupa cazul Bancii de Economii.

 

Lasă un răspuns