Piata valorilor mobiliare de stat cum o vad eu

Statul tot încearcă să atragă de pe piața internă resurse financiare la un procent mic şi la un termen cât mai lung. Ministerul Finanțelor, în fiecare săptămână prin Banca Națională plasează valori mobiliare de stat (VMS) şi anume bonuri de trezorerie, cu termeni de 91 zile, 182 zile și 364 zile. În mare parte aceste valori sunt cumpărate de către bănci, care sunt dealeri primari pe piața VMS şi sunt astfel obligaţi prin acte normative să o facă. Să nu credeți ca sunt avantajoase aceste valori mobiliare pentru bănci, nu câștigă nimic prin ele, doar valori mobiliare cu o lichiditate înaltă, după care își bat capul cum să scape de ele prin gajare pentru credite interbancare sau vânzarea lor pe piaţa secundară cu pierdere.

De exemplu, în locul resursele financiare atrase de la populație prin depozit la 10-11% să le plaseze ca credite pentru persoane fizice şi juridice la un procent de 15-17%, ele investesc în VMS la un procent de 5,63%. Cred că observați, banca atrage resurse la 11% şi le plasează în VMS la 5,6%. Banca ca să poată acoperi încă 5,4% dobânda de la resursele atrase 11%, este nevoită să ridice rata dobânzii la creditele acordate. Scopul unei bănci este de a obține profit, astfel credite ieftine nu putem avea.

De la începutul anului, până la sfârșitul primului semestru, ratele dobânzilor au căzut astfel:

  • VMS 91 zile – de la 4.63% până la 3.48% ( -1,15 p.p.);
  • VMS 182 zile – de la 4.99% până la 4.57% ( -0.42 p.p.);
  • VMS 364 zile – de la 6.02% până la 5.63% ( – 0.39 p.p.).

Toate aceste schimbări de rate au avut loc în momentul când rata de bază a căzut de la 4.5% la 3.5% iar inflația a crescut de la 4.7% până la 5.6% ( +0.9 p.p.).

Cel mai interesant e pentru mine, ca ratele la VMS nu reacționează la indicatorii de bază, care de exemplu arată că ratele de pe piața VMS trebuie să crească, iar în momentul când se schimbă un indicator negativ pentru piaţa, până la publicarea lui, piaţa deja fuge în jos.  Am impresia că unii jucători pe piaţă joacă in interesul cuiva, dar nu după regula cererii – ofertei.

Acuma avem o rată la VMS de 364 zile (5.6%) = cu rata inflației (5.6%).

Oferta Ministerului Finanţelor a crescut cu 8,0 milioane lei de la începutul  anului, rata inflaţiei cum am zis mai sus a crescut cu 0.9 p.p., dar piaţa oricum nu reacționează.

Dacă piaţa nu funcţionează după reguli, atunci ea niciodată nu va fi atractivă. O piaţa trebuie să reflecte lupta dintre cerere şi ofertă.

 

Lasă un răspuns