O banca cu participatie de stat risca sa ramana fara licenta

Eurocreditbank cu o cotă 21% din partea statului, riscă să rămână fără licență, dacă nu reușește să-și majoreze capitalul statutar în conformitate cu cerințele BNM.

 

Sunt aproape sigur ca EuroCreditBank nu va găsi suma necesară pe piața de capital pentru emisiunea suplimentara deschisă de acțiuni din august. Daca emisiunea este declarată deschisă rezultă că statul nu va participa (21,02%), iar acționarul Mariana Zisi (59,36%) nu are destui bani pentru majorarea capitalului social, iar cu acționarii minoritari 19,62% nimic nu-i clar”,  declarat Dionisie Comerzan, specialist în valori mobiliare.

 

Comerzan a subliniat că emisiuni deschise la bănci nu avut loc demult, iar Mariana Zisi a cheltuit anul trecut bani ca să-și mărească participația în bancă.

Menționăm, Eurocreditbank, intenționează să obțină 35 mil. de lei din vânzarea a 25% din acțiunile băncii, în urma emisiunii deschise a hârtiilor de valoare, de la 15 august, potrivit anunțului băncii.

La sfârșitul lunii martie Banca Națională a Moldovei a interzis Eurocredibank să mai atragă depozite de la populație din cauza neconformării cu legislația de a-și majora CNT-mul în conformitate cu cerințele BNM.

În a doua jumătate a anului trecut, mai multe pachete de acţiuni ale Eurocreditbank au fost achiziţionate de cel mai important acţionar, Mariana Zisi, care, la finele lunii noiembrie 2012, acumulase un pachet de peste 50% din acţiunile băncii.

Statul deţine la Eurocreditbank un pachet semnificativ, de 21,02%, pe care încearcă să-l vândă de câţiva ani, dar fără succes.

Potrivit raportului băncii, depozitele constituie 107,49 mil. de lei față de 161,8 mil. lei, la sfârșitul lui 2012, iar activele s-au redus 51,8 mil. de lei, la 317,92 mil. de lei.

Sursa: http://deschide.md

Lasă un răspuns