Cum te pot ajuta indicii să câştigi pe Bursă

Putini investitori au taria de a ramane fideli unei strategii de investitii atunci cand le produce gauri adanci in portofoliu, poate doar cu exceptia celor care merg pe mana pietei. In cele din urma, piata are intotdeauna dreptate.

\r\n

Statisticile bursiere arata ca perdantii anilor trecuti au devenit performeri in 2009. Altfel spus, strategiile care au batut piata atunci cand erau cresteri, au adus mari pierderi atunci cand piata a intrat in declin. O privire la evolutia indicelui BET-FI din ultimii doi ani confirma acest lucru. Din august 2007, cand a inceput criza, si in februarie 2009, cand bursa a atins minimele, indicele celor cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) s-a depreciat cu 90%, cea mai mare scadere din randul indicilor bursieri. Din martie, cand a a inceput raliul, si pana la finele lunii august, acelasi indice s-a apreciat cu peste 166%.

\r\n

Construirea unui portofoliu dupa chipul si infatisarea indicilor bursieri ii permite investitorului sa ia parte din plin la cresteri, si il scuteste de permanenta cautare a acelor actiuni care sa bata piata, pentru ca a devenit unul cu piata. Nu il fereste insa de scaderi atunci cand piata se corecteaza, insa cu un artificiu precum derivatele pe indici investitorul se poate proteja de scaderi.

\r\n

„Pe piata locala, oferta de indici bursieri „investibili” nu este foarte variata. Pentru a putea fi administrat, portofoliu unui investitor nu ar trebui sa cuprinda mai mult de zece actiuni. Astfel, candidatii perfecti pentru un portofoliu pe indici sunt indicele de referinta al bursei-BET si BET-FI”, este de parere Lucian Isac, directorul general al societatii de brokeraj Estinvest.

\r\n

Din componenta indicelui BET fac parte cele mai lichide zece companii listate. Astfel, un portofoliu ar trebui sa aiba o expunere de peste 40% pe actiuni bancare (BRD si Banca Transilvania), de aproape 30% pe actiuni petroliere (Petrom si Rompetrol Rafinare), dar si pe utilitati (Transgaz si Transelectrica) si farmaceutice (Biofarm). Indicele BET s-a apreciat cu 122% de la inceputul raliului pana la finele lunii august, raportand o pierdere de 58,6% de la inceputul crizei.

\r\n

” Actiunile incluse in indici apartin unor emitenti lichizi, si care in perioada de criza au performat mai bine decat actiunile companiilor mici si putin lichide”, spune Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management. Selectia emitentilor eligibili pentru a face parte dintr-un indice este realizata de un comitet specializat al Bursei de Valori Bucuresti. Comitetul analizeaza coeficientii de lichiditate, situatiile financiare, statutul juridic si transparenta emitentilor. Altfel spus, companiile din structura indicilor bursieri sunt printre cele mai lichide, mai performante si transparente din piata.

\r\n

Principalul avantaj al unui portofoliu construit pe indici este lichiditatea. Mai exact, investitorul isi poate marca rapid profitul sau pierderea prin vanzarea actiunii. Mai mult, pretul actiunii nu este umflat artificial, ci este rezultatul unui echilibru intre cererea si oferta din piata. Investitorii au invatat lectia despre cat de importanta este lichiditatea pe piata RASDAQ. „Rasdacele”, cum sunt numite actiunile emitentilor listati pe aceasta piata, erau preferatele investitorilor in 2007, pentru ca desi nu erau lichide, aduceau castiguri uriase, chiar si de 1.000% pe anumite intervale de timp. O data cu venirea crizei, insa, cand pietele de capital au picat concomitent, investitorii in emitentii lichizi de pe bursa au putut sa se adaposteasca de scaderi prin vanzarea actiunilor, mai putin cei de pe RASDAQ.

\r\n

La prima vedere, un portofoliu pe indici poate parea usor de administrat, cu mari sanse de a fi preferat de investitorii care nu vor sa aiba prea multe dureri de cap. Gabriel Aldea, broker la societatea Intercapital Invest, este insa de alta parere. „Un portofoliu pe indici este dificil de administrat. In primul rand nu se adreseaza oricarui investitor. Pentru a putea copia structura indicelui, investitorului ii este necesara o suma de cel putin 30.000 euro. Acesta trebuie sa fie mereu activ si sa-si rebalanseze permanent portofoliu, daca detinerile sale au inregistrat depasiri ale pragului de expuneri din indice”, explica Aldea.

\r\n

Despre dificultatea construirii unui portofoliu pe indici vorbeste si seful BT Asset Management. „Nu este usor sa administrezi un portofoliu cu o expunere de 100% pe actiunile dintr-un indice. Actiunile din structura unui indice apar doar ca proportii matematice, insa investitorul trebuie sa intre in piata si sa faca achizitii pentru a copia structura si implicit performanta indicelui”, spune Hanga.

\r\n

Investitorii sofisticati, precum fondurile de actiuni, ajung sa aiba pana la o suta de actiuni in portofoliu. Principala misiune a managerului de fond este cea de a aduce performante mai mari decat indicii atunci cand Bursa creste, si sa protejeze investitorii de scaderi atunci cand sunt corectii.

\r\n

Un singur fond de actiuni a reusit insa performanta de a aduce castiguri mai mari decat cresterea indicelui BET pe timp de raliu, si pierderi mai mici decat indicele de referinta al Bursei in perioada de cadere.

\r\n

BT Index , administrat de societate BT Asset Management, a adus investitorilor un randament de 127,4% din martie, cand a inceput raliul pe bursa, si pana la finele lunii august, interval in care indicele de referinta al bursei, BET, s-a apreciat cu 121,9%. Pierderea inregistrata de fond in perioada de corectii august 2007-februarie 2009 a fost de 75,7%, sub deprecierea de 81,5% a indicelui BET.

\r\n

Minim 75% din activele fondului sunt investite in actiunile care compun indicele ROTX (Romanian Traded Index). ROTX are o expunere ridicata pe actiunile bancare: BRD cu o pondere de 22,8%, Erste cu 21,97% si Banca Transilvanie (TLV) cu 18,18%, titluri care au inregistrat cresteri cuprinse intre 40% si 100% anul acesta. Din indice mai fac parte actiunile societatilor de constructii Compa si Condmag, si cele ale retailerului de electrocasnice Flamingo.

\r\n

Pierderile celorlalte fonduri de actiuni au urcat pana la 86,7% in timpul corectiilor de criza, minim inregistrat de Raiffeisen Romania Actiuni. „Un portofoliu pe indici trebuie protejat de scaderi prin produse derivate. Desi au fost printre primele lansate de Bursa de Valori Bucuresti, derivatele pe indici nu au trezit interesul investitorilor, astfel ca nu sunt prea lichide”, explica Isac de la Estinvest.

\r\n

Pariul pe indicii bursieri este castigator doar pe un trend crescator, avand in vedere ca piata locala ofera putine alternative de administrare a riscului prin intermediul instrumentelor derivate. „Nu exista o strategie care sa garanteze investitorului ca nu pierde. In conditiile normale de piata, cum a fost la inceputul anilor 2000, strategiile de „buy and hold” sau de copiere a indicilor au dat rezultate. In conditiile actuale de piata, insa, performante aduc strategiile pe termen scurt, speculative”, continua Aldea.

\r\n

Orientarea investitorilor catre strategii agresive pe termen scurt este explicata de brokerul de la Estinvest si din perspectiva pierderilor foarte mari inregistrate de investitori in 2008, si nerabdarea acestora de a le recupera cat mai repede. „Portofoliul trebuie in permanenta restructurat si ajustat la conditiile din piata.

\r\n

Int2007 nu prea conta ce ai in portofoliu, pentru ca intreaga piata inregistra cresteri. Acum insa conteaza tot mai mult selectia actiunilor, pentru ca revenirea din criza are loc gradual, pe sectoare de activitate”, conchide Isac.

\r\n

Sursa: http://www.businessmagazin.ro

Lasă un răspuns