Dorin Dragutanu: Crearea în Republica Moldova a zonei off-shore este o utopie, daca nu o inselaciune

Dorin Drăguţanu
Dorin Drăguţanu
\r\n

În sistemul bancar al Moldovei se analizează minuţios lecţiile crizei din Cipru. „Nici o distracţie nu durează veşnic”, a declarat marţi pentru agenţia de ştiri Novosti-Moldova Dorin Drăguţanu, guvernator al Băncii Naţionale.

\r\n

El a specificat că „stabilitatea financiară a oricărei ţări este foarte fragilă, dacă ea nu este susţinută permanent prin decizii corecte. Cu cît mai mult este suprasolicitat sistemul bancar, cu atît sînt mai mari cheltuielile pentru depăşirea crizei”.

\r\n

Principalul bancher al ţării a menţionat că „umflarea artificială a sistemului bancar al Republicii Moldova este lipsită de sens, dacă economia nu creşte în acelaşi ritm, ca să asimileze calitativ resursele financiare existente. Mijloacele băneşti străine, atrase pe un termen scurt, nu pot susţine proiectele investiţionale în Moldova, deoarece ele necesită finanţare pe termen lung”.

\r\n

Drăguţanu a menţionat că pînă piaţa internă de capital nu va propune o gamă de instrumente pentru investiţii pe termen lung, este inutil de a atrage resurse străine substanţiale.

\r\n

Guvernatorul Băncii Naţionale a specificat că „BNM va contribui doar la creşterea armonioasă a sistemului bancar prin atragerea mai activă a economiilor persoanelor fizice şi creditarea precaută a sectorului real al economiei şi cetăţenilor. Numai pe această cale va fi asigurată stabilitatea economică pe termen lung şi reducerea riscurilor marilor crize financiare în ţara noastră”.

\r\n

„Crearea în Republica Moldova a zonei off-shore este o utopie, dacă nu o înşelăciune. Este o loterie. Banca Naţională nu doreşte, ca Republica Moldova să joace la cazinou”, – a conchis Drăguţanu.

\r\n

\r\n

Dmitrii Sidorov

\r\n

http://www.newsmoldova.md

\r\n

Lasă un răspuns