George Teodorescu: Investitorii straini sunt foarte sensibili la turbulentele politice

George Teodorescu\r\n

”Investitorii străini sunt foarte sensibili la turbulențele politice ce afectează țările unde intenționează să investească, mai ales atunci când acestea sunt economii în curs de dezvoltare”, susține managerul companiei de avocaţi Vernon David (Moldova), George Teodorescu.

\r\n

Solicitat de reporterul ”INFOTAG”, managerul companiei a menționat că de regulă, crizele politice contează mai puțin acolo unde mediul de afaceri deja este separat de politic și reglementat într-un mod transparent, iar regulile clare și imparțiale pot asigura o continuitate oricărei afaceri.

\r\n

”De aceea, criza politica din SUA în 2000, legată de alegerile prezidențiale, sau instabilitatea politica deja cronica a Italiei, unde peste 60 de guverne s-au perindat la putere după al doilea război mondial, au afectat mai puțin mediul de afaceri sau fluxul investițiilor străine în aceste țări. Asta deoarece sistemul instituțional care reglementează mediul de afaceri, începând cu legislație clară în domeniu și aplicată imparțial și terminând cu un sistem legal eficient pentru rezolvarea disputelor comerciale, oferă investitorilor  un mediu de afaceri stabil și îi izolează într-o oarecare măsură de disputele politice”, susține sursa citată.

\r\n

În opinia lui George Teodorescu, problema devine însă acută în statele unde mediul de afaceri și cel politic sunt strâns legate”.

\r\n

”Pentru un investitor mare, orizontul unei investiții este de între 10 și 20 de ani, si nimeni nu își dorește să-și lege viabilitatea afacerii de un ministru, partid politic, sau de un grup de interese cu tangențe politice care azi sunt, iar mâine nu. În situația în care mediului de afaceri devine politizat, iar politica la rândul ei este influențată mai mult de lideri individuali și mai puțin de doctrine politice clasice, orice schimbare a configurației politice are un impact major asupra mediului de afaceri”, a menționat avocatul.

\r\n

Potrivit lui, în cazul Republicii Moldova, avem de a face cu o doză dublă de incertitudine, deoarece criza politică ar putea afecta nu doar configurația noului Guvern, dar chiar și direcția politico-economică a țării.

\r\n

”Cu alte cuvinte, o investiție făcută de exemplu în scopul utilizării avantajelor economice ce ar fi urmat să decurgă din semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE, nu ar mai fi rentabilă în contextul în care Moldova nu ar mai semna acest acord din cauza situației politice din țară”, a spus George Teodorescu.

\r\n

Managerul companiei susține că pe termen scurt, incertitudinea politica îngheață noi proiecte investiționale sau extinderea celor deja existente, deoarece investitorii adoptă o atitudine de așteptare, până la o anumită clarificare a situației de pe scena politică.

\r\n

”Sigurele investiții care s-ar putea face în acest răstimp ar putea fi cele din domeniul IT, call centers, sau servicii juridice sau financiare. Acestea nu necesită investiții inițiale majore și pot fi închise destul de ușor în cazul în care se dovedesc a fi nerentabile. Pe termen mediu și lung însă, investitorii vor aștepta formarea unui guvern stabil cu un mandat solid pentru dezvoltarea economiei”, a spus managerul companiei Vernon David (Moldova), George Teodorescu.

\r\n 

Lasă un răspuns