Neconcordanta intre art. 64 din Instructiunea cu privire la oferta publica a valorilor mobiliare pe piata secundara, cu realitatea practica

Dupa doi ani, ma intalnesc din nou cu aceeasi neconcordanta intre art. 64 din Instructiunea cu privire la oferta publica a valorilor mobiliare pe piata secundara, cu realitatea practica.

Acest articol presupune ca: „In termen de 5 zile lucratoare din data expirarii termenului de actiune a ofertei publice, brokerul, in baza deciziei ofertantului privind satisfacerea propunerilor de vinzare a valorilor mobiliare in cadrul ofertei publice şi in temeiul dispozitiilor de transmitere (dispozitiilor date detinatorului nominal), perfectate de catre detinatorul de valori mobiliare, deruleaza tranzactia initiata prin oferta publica la bursa de valori”.

Dupa expirarea termenului ofertei publice, brokerul prezinta ofertantului informatia privind propunerile de vinzare a valorilor mobiliare acumulate şi neretrase pe parcursul ofertei publice. În baza informatiei prezentate de catre broker, ofertantul, in cel mult 3 zile, adopta decizia privind satisfacerea propunerilor de vinzare, care include lista propunerilor satisfacute.

Daca luam ca pe 1 ianuarie (luni) expira termenul ofertei publice, atunci reiesa ca ofertantul poate pana la 4 ianuarie (joi) sa prezinte decizia privind satisfacerea propunerilor de vinzare.

Dupa aceasta, Brokerul, in baza propunerilor de vinzare a valorilor mobiliare şi a deciziei ofertantului privind satisfacerea propunerilor de vinzare, prezinta registratorului dispozitiile de transmitere în detinere nominala.

Aici registratorul conform art 3.10 din Regulamentul cu privire la modul de tinere a registrului detinatorilor de valori mobiliare nominative de catre registrator şi detinatorul nominal„Toate modificarile in contul personal al persoanei inregistrate se introduc in registru nu mai tirziu de 3 zile lucratoare din ziua primirii cererilor corespunzatoare de modificare a datelor din conturile personale ale persoanelor inregistrate, cu anexarea copiilor documentelor de confirmare”.

Daca luam asa, atunci registratorul pana la 9 ianuarie (marti), face aceste modificari si elibereaza extrasul din registru. Reiesa 5 zile si nu 3 zile, din cauza ca sambata si duminica nu se ia in calcul, articolul 3.10 presupune 3 zile lucratoare.

Dupa aceasta se merge la Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare, unde are loc depozitarea acestor valori mobiliare pentru tranzactie, ele se depoziteaza la 9 ianuarie (marti), normal, daca se reuseste pana la ora 16:00 sa fie prezentate si doar la 10 ianuarie (miercuri) poate sa deruleze tranzactia initiata prin oferta publica la bursa de valori.

Acuma vedem, ca real avem nevoie de 7 – 8 zile lucratoare pentru a satisface cerintele din art.64 din Instructiunea cu privire la oferta publica a valorilor mobiliare pe piata secundara, dar intr-un niciun caz in 5 zile lucratoare.

Lasă un răspuns