Ai cumătru, ai de lucru

Cum se mai traieste in Moldova cu asa salarii. E strasnic, lumea in fiecare zi este mai saraca iar guvernantii mai bogati. In Moldova lucrurile merg tot mai rau. Tineri si tinere pleaca peste hotare, iar batranii mor in singuratate. Am ajuns sa avem grija de batrani si copii straini, dar nu de copii si batranii nostri.

Toti dau vina pe criza; da, inteleg e criza, dar cand e criza la toti le e greu. La noi e un paradox, exact ca in Al Doilea Razboi Mondial, toate tarile au iesit slabite din razboi, iar America mai puternica ca niciodata.

La noi, este mai usor sa nu faci studii si sa lucrezi la constructie. Cat primeste de exemplu un contabil? Pana la 3000 lei, dar un lucrator de la constructie are minim 7000 lei. Ce sa vorbim, un inginer constructor are in jur de 4000-5000 lei, pe fundul lui sta toata responsabilitatea obiectului, dar subalternul lui, acelas lucrator, ma repet, are minim 7000 lei, si aceia nu sunt impozitati.

Este un moment de supravietuire, consumul necesar al nostru depaseste cu mult salariul.

In tara asta, daca nu furi, daca nu prostesti pe cineva, nu poti trai normal. Nu este la tema cuvantul decent, caci nu este compatibil cu societatea noastra. Cei care incearca sa traiasca decent, mor de foame.

Peste tot e stres, e coruptie, e birocratie, e indiferenta.

Cand privesti pe piata muncii, parca vezi un targ de robi. Angajatorii au sute si mii de cerinte fata de tine dar in schimb iti acorda o nimica toata. In Moldova, precum stim, exista cumatrismul, daca nu ai un cumatru bun, atunci nici un serviciu bun nu poti gasi. Ai cumatru, ai de lucru – sintagma aceasta e ca un proverb al timpurilor noastre.

Cand la o companie vine un nou director, in primul rand nu incearca sa imbunatateasca indicatorii financiari, dar sa-si aduca langa sine pe cumatri, care nici n-au ideie de sectorul in care sunt chemati. Asa si se fac afaceri. afaceri cu cumatri. Cumatrii sunt la putere. Iar daca tu esti in acea companie, si nu ai nici un cumatru, deja poti sa-ti pregatesti bagajele, cat de bun n-ai fi, te va satura cumatrismul lor. Asta-i peste tot, si cred ca fiecare a trecut sau trece prin asa situatie.

Dupa toate acestea, cum poti sa nu te gandesti sa pleci din aceasta tara, o tara care nu iti mai acorda sansa de a te realiza.

Cu totii am sperat in aceasta alianta, dar aceasta alianta ne-a dus si mai aproape de malul prapastiei. Imi este greata de ei, imi este greata de acest sistem tampit.

2 thoughts on “Ai cumătru, ai de lucru

  1. „Cu totii am sperat in aceasta alianta, dar aceasta alianta ne-a dus si mai aproape de malul prapastiei. Imi este greata de ei, imi este greata de acest sistem tampit.” – vezi tu stimate autor, iti dau dreptate. Dar cum sa explicam mentalitatea colectiva moldoveneasca? zici tu ca „daca nu prostesti pe cineva” nu stai la putere, or Filat ne arta ca ne viziteaza oficialii europeni si astia dau bani Moldovei, Filat multumeste si ? mai de parte? sghimbari? nici una…

    1. Moldoveanul crede in schimbare, crede ca statul ii va da ceva, dar a uitat unde se afla. Aici nu e URSS cand statul iti dadea, aici e capitalism cand statul iti ia.\r\nCea mai buna afacere, este sa-ti cumperi o tara. Alianta asta a si facut. Iar acestea ce vin sa bea, sunt partenerii externi, cum iubeste Filat sa zica, sunt stapanii nostri.\r\nMentalitatea moldoveneasca este plina de nostalgia sovietica, traiesc in capitalism dar se comporta ca-n socialism.\r\nIntr-o tara, cu non-valori, nu poate exista o mentalitate sanatoasa. Intr-o tara unde totul se fura, nu poate exista dreptate.\r\nMinciuna si prostia este la putere, pestele de la cap se strica.

Lasă un răspuns