Piata si societatea

In unele carti de specialitate se vorbeste ca intre Piata de capital si situatia social-economica a unei tari exista o relatie direct proportionala. Daca prima este dezvoltata, atunci si situatia social-economica este una favorabila. Pot sa confirm aceste cuvinte, si ca exemplu sa dau Republica Moldova. O tara codasa in toate sferele, cu o piata de capital aproape neexistenta.

Am facut 5 ani de facultate, tot cu masterat, ca apoi sa vad bursa. Cand am vazut-o, „Mama mia!”, cateva zile am fost in stare de soc. Atunci am inteles ca mai intai bursa are nevoie de investitii, doar apoi ne mai putem gandi la atragerea investitiilor in Republica Moldova. E mare jale.

Populatiei tarii ii lipseste o educatie financiara, si nu doar financiara. Primul meu blog, in acest scop a si fost deschis, pentru a explica cu ce se mananca aceasta piata de capital. Pot sa zic ca a avut succes.

Transparenta ne lipseste, exista o lipsa acuta de informatie. Ca sa afli vreo informatie despre o societate pe actiuni este ceva ireal. Pot sa laud doar Bancile Comerciale, care cu efortul Bancii Nationale a Moldovei, au ajuns destul de transparente si poti gasi orice informatie finaciara, in afara de lista reala a actionarilor. Banca Nationala impreuna cu Guvernul au inceput o campanie impotriva companiilor off-shore, din initiativa proprie si al Fondului Monetar International.

Comisia Nationala a Pietei Financiare se afla intr-un proces de reformare a pietei de capital prin noua Lege privind piata de capital si a regulamentelor si instructiunilor ce vor deriva din aceasta lege.

Investitorii straini in continuare fug de Republica Moldova, si la urma urmei las’ sa fuga, mare branza, noi trebuie sa stimulam investitiile cetatenilor nostri din tara si de peste hotare in economia tarii, dar nu in afacerile deputatilor cu imobiliarele.

Statul trebuie sa gandesca un plan investitional pentru veniturile cetatenilor nostri de peste hotare. Programul Pare 1+1 este un fleac, un populism al statului. Eu vad un plan investitional in care statul sub garantia sa deschida uzini din fondurile colectate de la cetatenii nostri de peste hotare, de unde are de castigat statul – va creste produsul intern brut, balanta de plati va fi una cu tendinte pozitive, vor creste mijloacele banesti colectate la buget prin impozite si taxe; au de castigat cetatenii nostri de peste hotare – investitii sigure in tara garantate de stat, venituri stabile din cotele de participare; nu in ultimul rand cetatenii din tara – vor avea locuri de munca, venituri stabile. Toţi au de câstigat, pintr-un instrument simplu, fara mari eforturi, dar statul nostru nu doreste sa creeze aceste oportunitati. Deviza statului este: cine a plecat sa ramana acolo, cine inca nu – sa plece!

Iar cetatenii nostri asta si fac, au pierdut increderea in stat. Doar in ultimul an, nu este nimeni sa nu aiba o ruda sau un prieten plecat. Dar cel mai pacat este ca pleaca specialisti, baieti si fete tineri cu academii si universitati finisate, cu o experienta in campul muncii. Exodul de minti este in toi.

Sper sa trecem din starea de haos intr-o stare de normalitate si prosperitate.

3 thoughts on “Piata si societatea

  1. „Investitorii straini in continuare fug de Republica Moldova, si la urma urmei las’ sa fuga, mare branza” – cum adica Guvernul filat sperie investorii starini si asta e bine? ma indoiesc. Cit priveste programul pare 1+1, sint deacord ca e populism, or filat nu a gasit alata cale de a demostra molodovenilor sa se intoarca aici acasa. si in final vreai sa pari optimist- asat e bine, insa tinind cont de conditiile obiective si de actualele tendinte acest optimist e oarecum iluzoriu

    1. De ce crezi ca doar guvernul Filat sperie investitorii? Toate guvernele aceasta au facut. Eu sunt pentru investiile autohtone dar nu pentru acelea straine. \r\nPostez un link de pe youtube.com, ca sa intelegi mai corect parea mea ce inseamna pentru mine investitiile straine.\r\nhttp://youtu.be/rja1-JsiTXY

Lasă un răspuns